Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplom

Isten hozta honlapunkon!

Hatalmas építkezések

Reformáció 500

Rekord építkezések gyülekezetünkben

 

Már közöltük, hogy gyülekezetünkben a 2017-es év nemcsak a Reformáció 500. évfordulóját jelenti, hanem a mostani templomunk megépítésének a 470. évfordulóját is. Az idei év első felében minden jel arra mutatott, hogy hatalmas dolgokat cselekszik velünk az Úr: először is a templomunk és környékének teljes felújítására leadott európai uniós pályázatot – a sok-sok munka, idő, idegesség és pénz befektetése után – pozitívan bírálták el; másodszor: a magyar állam és az Erdélyi Református Egyházkerület támogatásával még ez évben teljesen felépült egy multifunkcionális, 145 férőhelyes gyülekezeti ház, valamint egy új parókia a második állandó lelkipásztor részére. Aztán derült égből villámcsapásként ért bennünket az a hír, hogy a már elbírált pályázatot hirtelen újra átvizsgálták, és önmaguknak ellentmondva leküldték az elutasító választ. Erről a későbbiekben még hallani fogunk.

Így kárpótlásként, de lelki megnyugvásként élhettük át azt a csodát, hogy a templomunk felépítése óta (1547) eltelt 470 év alatt, épp az idei évben, 2017-ben – amikor a világ reformátusága a Reformáció 500. évfordulóját ünnepli – a vártemplomi gyülekezetben a legnagyobb beruházások történhettek. Ez egy hatalmas ajándék Istentől e közösség számára.

Az építkezésre szánt terület adott volt. A Kálvin téri parókia kertjében bőven volt hely e két impozáns épület felépítésére. Az idei év április 28-án fogtak neki a régi csűr lebontásához, október végén pedig már nemcsak a gyülekezeti ház, hanem a mellette lévő új paplak is felépült. A gyülekezeti ház alsó szintjén – mely kevesebb az egész építkezési felület felénél – található a titkárság, két lelkészi iroda, levéltár, kazánház, valamint három illemhely – női, férfi és fogyatékkal élők számára. Mindezek fölött terül el a 145 személyt befogadó multifunkcionális terem, mely lehetőséget biztosít nagyobb gyülekezeti összejövetelekre is. Ezt szolgálja a terem mellett lévő konyha és a mosogatóhelyiség is. Eképpen ideális hely lesz bármilyen esemény megtartására: előadás, gyülekezeti események, ballagás, konfirmálás, koncertek, halotti torok stb. lebonyolítására. Az új parókia pedig kétszintes. Az alsó szintjén található a nappali, konyha, kamra, két fürdőszoba, dolgozószoba, hálószoba, és a két bejáratú (kintről és bentről)  kazánház. A tetőtéren pedig egy fürdőszoba, egy társalgó-nappali, két gyerekszoba, valamint egy vendégszoba található.

Az épületeket Zakariás Attila mérnök tervezte, a munkálatok kivitelezője pedig Biró László, az építkezést felügyelő mérnök pedig Szőcs András. Hála és köszönet munkájukért!

Számunkra ezek az építkezések Istentől jövő hatalmas ajándékokat jelentenek. Reméljük, hogy az utánunk jövő nemzedékek hálásak lesznek Istennek e megtörtént csodákért.