Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplom

Isten hozta honlapunkon!

Vakációs Bibliahét a Vártemplomban

Mint minden évben idén is sor kerül a KOEN Alapítvány által 5-12 éves gyerekek számára szervezett Vakációs Bibliahétre, amelyet idén 2016. augusztus 29 – szeptember 4 között tartunk. Az idei program megírására az erdélyi KOEN csoport tagjai vállalkoztak, mely munkálat még tavaly február 27-én elkezdődött, amikor is Parajdon összegyűltek a csoportok Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Székelyudvarhelyről és Sepsiszentgyörgyről. Imádság, egymásra hangolódás és sok-sok gondolkodás közben alakult a téma.

A gyerekek körében végzett közvéleménykutatásból kiderült, hogy a mai gyermek helyzete általánosságban véve egyáltalán nem könnyű. A szülők nagyon elfoglaltak, alig tudnak időt és figyelmet fordítani gyermekeikre, ehelyett programról-programra hurcolják a gyermekeket, ami még inkább növeli a teljesítménykényszert és a fáradtságot, rosszabb esetben a szülők elváltak vagy külföldön dolgoznak, így a gyermeket a nagyszülők „nevelik”, nincs meg a biztonságérzetük, a tanügyi rendszer rabszolgákat képez (az iskolatáska túlterhelt, a tanterv komplex és hatalmas), anyagias és manipuláló a környezetük és a média, miszerint egyetlen cél a fontos: mindenkit lekönyökölve feljebb jutni a ranglétrán. Mindezekből kiindulva arra kerestük a választ, hogy mit érezhet egy mai gyermek, és olyan elgondolkodtató szavak jutottak eszünkbe, mint magány, unalom, érdektelenség, értéktelenség, teljesítési kényszer, kisebbrendűségi érzés, énképzavar, stb. Úgy látjuk, hogy mindezen problémák gyökere az Istentől való eltávolodás, a szeretet meghidegülése és a kapcsolatok gyengülése. A probléma megoldása: Isten nem változott, Ő ma is beavatkozik az emberek életébe, ma is megoldásokat hoz. Segít, jelen van, SZERET. Ő adja az erőt, a folytatás lehetőségét. És ki az akinek felteszi a kérdést: „Szeretsz-e engem?”. A Tiberiás-tengernél Péter apostolhoz szegezi a kérdést, és ő válaszol: „Uram, te tudod, hogy én szeretlek téged”.

A tábor minden napja a „Szeretsz-e?” kérdésre ad választ a következők szerint: 1. Szeretsz akkor is, ha nem sikerült, akkor is ha „elszúrtam”? Szeretlek, kövess engem! 2. Hogyan kell szeretnem? Szeretlek, engedd, hogy megmutassam. 3. Elmondod, mennyire szeretsz? Szeretlek, hidd el! 4. Mennyit „ér” a szeretet? Szeretlek, vállald fel! 5. Világraszóló szeretet. Szeretlek, add tovább a szeretetemet! Péter apostol történetei (az elhívása, a csodálatos halfogás, az utolsó vacsorai lábmosás, a sánta meggyógyítása) számunkra is megmutatja, hogy Isten mennyire szeret minket. Ezt próbáljuk a tábor folyamán gyermekeink szívébe lopni. Várunk szeretettel!

Hajdú Loránd