Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplom

Isten hozta honlapunkon!

TEMPLOMI ILLEMSZABÁLYZAT, AVAGY TÍZPARANCSOLAT A PROTESTÁNS TEMPLOMOKBAN VALÓ (MEGFELELŐ) VISELKEDÉSHEZ

 

Kedves olvasó, mint minden közösségi helynek, úgy a templomnak is megvannak a maga illemszabályai, amelyeket szükséges betartani. Természetesen, akik rendszeresen járnak templomba, azok többé-kevésbé tudják ezeket a szabályokat, de a mostani elvilágiasodó világban egyre többen vannak, akik nagyon ritkán járnak templomba, akiknek fogalmuk sincs ezekről a szabályokról. Elolvasva az alábbi pontokat, elgondolkozhatsz, hogy van-e olyan pont, amelyben esetleg úgy érzed, hogy nem felelsz meg a templomi közösségi szabályoknak... Köszönjük a megértést és az alkalmazkodást ezekhez, természetesen, „akinek nem inge, ne vegye magára”.

1. Öltözz rendesen és illendően! Az istentiszteleten maga a mindenható Isten jön el közénk. Amint Ő maga is mondotta: „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.” Mt. 18,20. Ezért ha csak teheted, méltó, vasárnapi öltözékben jelenj meg az istentiszteleten. Nőként ne nehezítsd a férfiak számára a tisztaság megélését azzal, hogy rövid szoknyában, testhez tapadó nadrágban, fedetlen vállal/keblekkel mutatkozol. Különösen ügyelj erre a templomi környezetben! Férfiként pedig, templomba lépve vedd le a sapkát, kalapot! Ez egyébként társadalmi szokás, de a templomban is ügyelnünk kell rá, a tiszteletadás jeleként.

2. Ne egyél és ne igyál a templomban! Kivételt jelent az úrvacsoraosztás, amikor Krisztus testét és kiontatott vérét vesszük magunkhoz, vagy ha a lelkész vagy egy egyháztag diszkréten vizet iszik, vagy esetleg ájulás esetén szükségeltetik. Beteg vagy csecsemő is kaphat inni. Rágógumit se rágj! Templomban ez udvariatlanság és tiszteletlenség jele, és semmiképpen nem segíti az imádságos elmélyülést, az Istenre való odafigyelést. Cukorkát, is, ha szopogatsz, a lehető legcsendesebben, zajtalanul bontsd ki.

3. Legalább néhány perccel az istentisztelet kezdete előtt érkezz. Imádsággal ráhangolódva jobban elő tudsz készülni ezen Isten által rendelt alkalomra. Ha mégsem tudsz időben odaérni, hátul keress helyet, hogy ne zavard a többieket.

4. Ha a pad szélén ülsz le, udvariatlanság elvárni az utánad érkezőktől, hogy átmásszanak rajtad az ülőhelyért. Ilyenkor készségesen húzódj a sor közepe felé, hogy leülhessenek. Még jobb, ha már érkezéskor nem a pad szélén, hanem középen ülsz le, hogy mások is elférjenek. Ha tele a templom, alapvető udvariasság a nők, idősebbek számára átadni az ülőhelyet. A templomban nincs „törzshely”, mint esetleg a színházban, ahol jegyet váltunk, és csak arra a helyre ülhetünk le. Nincs helye a megszólításnak sem, ha úgy gondoljuk, valaki „a mi helyünkre” ült le. Bizonyos templomokban esetleg figyeld meg, hol ülnek a férfiak és hol ülnek a nők, vannak helyek, ahol erre külön férfi-, külön női padsor van.

5. Istentisztelet közben legyen kikapcsolva vagy teljesen lehalkítva a mobiltelefonod! Ha rendkívüli szükséghelyzetben mégis használnod kell, diszkréten menj ki a templomból. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor prédikáció vagy imádság közben megszólal valakinek a mobiltelefonja, és ezzel mélységesen megzavarja az imádságos közösséget, a prédikációra való figyelést.

6. A templomban őrizd a csendet, ne beszélgess! Az istentisztelet előtti és közbeni percek nem társalkodásra, hanem imádságra, elcsendesedésre és elmélkedésre szolgálnak. Ha valamit feltétlenül mondanod kell, halkan és röviden tedd. A félhangos beszélgetés zavarhatja az imádkozókat, magát az istentiszteletet.

7. Kisgyerekkel a pad szélén vagy hátul ülj le. Ha zajong, mihamarabb menj hátra vele. Nem szégyen, ha csitítod vagy kiviszed a templomból; sokkal rosszabb, ha zavarja az istentiszteletet.

8. Istentisztelet alatt ne olvass templomi újságot, imakönyvet vagy lapozgasd az énekeskönyvet! Hogy esne neked, ha valaki vendégségbe jönne hozzád, és ahelyett, hogy veled beszélgetne, nekiállna olvasni? Isten házában te vagy a vendég, és a Házigazda arra vár, hogy veled beszéljen Igéjén keresztül!

9. Ha tiszta énekhangot kaptál Istentől, énekelj az istentiszteleten! Aki énekel, kétszeresen imádkozik, és aktívan hozzájárul, hogy az istentiszteleti közösség az Úrral még csodálatosabb legyen. A túl hangos vagy nem tiszta éneklés viszont zavaró a többiek számára, ezért kerülendő.

10. Csak a záróének és az áldás elhangzása után indulj kifelé a templomból! Előfordulhat, hogy sietned kell, azonban a lelkész és esetleges kísérői kivonulását ilyenkor is illik megvárni. Lehetőleg csakis a záróének és áldás után, a lelkész kivonulása után indulj a kijárat felé. Ugyanez érvényes az úrvacsoraosztás alkalmára, nincs annál nagyobb tiszteletlenség Istennel és az Ő Szent Fiával, Krisztussal szemben, mint részesedni megtöretett testében, kiontatott vérében, majd pedig „kirobogni”, mint aki jól végezte dolgát, záróének, imádság és áldásvétel előtt, az istentisztelet befejezése előtt. Az ismerősökkel ráér a templomon kívül üdvözölni egymást.