Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplom

Isten hozta honlapunkon!

Hogyan tovább? Válni vagy nem válni?

Házasság hete - Hétfő

Megtartó hűség

 

Hát ez relatív” mondta már sokadjára az asztaltársaság egyik tagja. Addig mondogatta, addig okoskodott, amíg elérte azt, hogy lassan már féltünk véleményt mondani. Keserű szájízzel mentünk haza: „nahát ennek már minden relativ?” El is neveztem magamnak az ilyen emberkéket, relatív emberkéknek. Ugyanakkor azt is eldöntöttem, hogy ezután így vezetem fel szerény eszmefuttatásomat, hogy „AZ ÉN VÉLEMÉNYEM SZERINT”. Csak azért hogy az ilyen „relatív emberkék” inkább szabadságoljanak.

Megígértem, hogy azoknak, akik nem tudnak eljönni az előadásokra, írok egy kis összefoglalót az elhangzottakról. Nem könnyű, de igyekszem leírni, így AZ ÉN VÉLEMÉNYEM SZERINT.

Papp Adolf és Balázs Réka előadását hallgatva nem mertem volna ilyen kis relatív emberkeként bölcsen kimondani, hogy „ez relatív”. Ugyanis az előadók az eddig eltelt röpke 15 évnyi családterápiai munkájukból kifolyólag tudják azt, hogy ez ÍGY VAN!!! Nem reklámozzák magukat, mert van munkájuk elég. Olyan ez mint a „jó bornak nem kell cégér” mondásunk. Ha valamit jó végzel, nem kell reklámozzad magad, majd megteszik ezt azok, akiknek volt lehetőségük ezt megtapasztalni. Ez ilyen egyszerű...

Eléggé sok előadást hallgattam már eddig, de csak azokat tudtam tátott szájjal végighallgatni, melyek tele voltak tűzdelve számtalan gyakorlati esettel. Nos a hétfői is ilyen volt. Olyan megtörtént helyzeteket hallhattunk, melyeket az előadók nem valamilyen nyugati könyvből koppintottak le, hanem a praxisuk során élesben találkoztak ilyen esetekkel. 

„Hogyan tovább?” volt a hétfői előadásuknak a címe, melyben a válás megelőzéséről, a váláshoz vezető okokról, illetve a válás utáni élethelyzetről volt szó. Időben és terjedelemben is hosszúnak tűnik ez a téma, de az előadóknak sikerült mindezt úgy összefoglalni, hogy abból csak tanulni lehetett. Igyekszem kérdések formájában összefoglalni:

Tudtad-e hogy általában milyen okai lehetnek a válásoknak?

1. A család szerepe teljesen megváltozott ahhoz képest, amilyen régen volt.

2. Vannak olyan általános krízishelyzetek, melyek rád, rátok is érvényesek:

- párválasztás: lehet tudatosan is párt választani:)

- kaptál-e áldást a szüleidtől erre a házasságra? Vagy csak azért kötöttél házasságot, mert terhes voltál? Vagy azért mert otthonról menekülni akartál és túl fiatalon menekültél egy házasságba? És csodálkozol hogy nem működik úgy ahogyan elképzelted?

gyermek(ek) születése. Mi lesz, ha már nem te vagy a középpontban? Mi lesz, ha nem úgy nevelitek, ahogy a nagyszülők mondják?

- gyermek(ek) elengedése. Elment az, akiről szólt az eddigi életünk. Most mit kezdjünk egymással?

- nyugdíjasok vagyunk. Hűha, vajon miért nő ebben a korban is a válások száma?

3. Akár a csecsemő, úgy a párkapcsolat is fejlődhet, vagy nem fejlődHET. Ti hol álltok?

4. Valamelyik fél szerfüggő/alkoholista lesz. Ez sem véletlen. Ennek is bizonyos okai vannak. Talán ezt a mintát látta gyermekkorában?

5. Nem adok magamra. Fontos, hogy legyek szép a férjemnek illetve a feleségemnek.

6. A házasságodat is ápolni kell! Milyen gyakran mondod a társadnak szívből azt, hogy köszönöm? A napi programban hol van a ti időtök, amely csak rólatok szól?

7. Hűtlenség is oka a válásnak. Tudtad, hogy ez is valaminek a következménye?

 

 

Mit tegyek, ha elváltam?

1. Mérjem fel a helyzetemet!

- mit veszítettem és mit nyertem testileg és lelkileg?

2. Vonjam le a tanulságokat!

- én mivel járultam hozzá, hogy mindez megtörténjen

- mi az, amit ebből megtanultam?  

 - mi az, amit ezután másképp fogok tenni?

3. Vigyázzak a gyermek(ek) nevelésében, mert ilyenkor általában

- saját pártjukra akarják nevelni a gyermeket.

fennáll a a zsarolhatóság veszélye: "apa ezt megvenné, de te miért nem?

versengés veszélye: ki ad többet és drágábbat?

hiányoznak a szabályok és a határok: "apucinál ezt meg azt is szabad, nálad miért nem anya?"

4. Újra lehet kezdeni!

- a nőknél nehezebb az újrakezdés, ők inkább beletörődnek

És végül: 70 százalékkal nagyobb esélyük van a házasságban azoknak, akik keresztyén alapokra építik fel a házassági életüket. Ezt is jól tudni.

Várunk ma is!