Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplom

Isten hozta honlapunkon!

Hogyan ápoljam a házasságom?

Házasság hete - Kedd

Megtartó hűség

 

Hogyan ápoljam a házasságom, illetve párkapcsolatom? hangzott az este a megtelt imateremben.

Már a bevezető kérdések is elgondolkoztattak: A sikeres házasság a szerencse dolga vagy tehetünk róla? Tudatában vagyunk-e annak, hogyan választunk párt, társat? Vannak-e természetes élethelyzetek, amelyek problémákat okozhatnak a házasélet során? Tudjuk-e irányítani  párkapcsolatunkat, házasságunkat? 

„Minden háznak van füstje” – mondták régen. Ezt a mai tudomány konfliktushelyzetnek nevezi, melytől a házasságok sem mentesek. Mit kell nekem tudjak ezekről?

1. Amit én elvárok a házasságomtól, házastársamtól az valóság, vagy egy álom? Tudtam-e, hogy vannak olyan elvárások, melyek tudatosak, de vannak olyanok is melyekről nem tudok, de ettől függetlenül jelentkeznek. A félig-meddig tudatos vágyainkról, álmainkról, melyekben keveredik a realitás és a fantázia – nos ezekről már rendszerint nem beszélünk. De ha vannak tudatos elvárásaink merjünk róluk EGYÜTT közösen gondolkodni, tervezgetni, beszélgetni ezekről. Ez már jó tanulság. Tessenek gyakorolni!

2. Az előadók kis filmekkel próbálták illusztrálni azt, hogyan kommunikálnak egymással a házastársak. Sokszor akkor is kommunikálunk, ha nem beszélünk. Üzeneteink nem mindig egyértelműek, néha egymással ellentétesek. A hatékony meghallgatás, kommunikáció is megtanulható. Ez jó hír. Tessenek gyakorolni!

3. Néha jó, ha „van füstje a háznak”. Mert sok esetben építő jellege is lehet egy-egy konfliktushelyzetnek. Ha félnek a konfliktushelyzetektől, akkor átmehetnek agresszivitásba, az indulatok elfojtásába, passzív haragba, vagy különböző játszmához folyamodhatnak. Konfliktushelyzeteket kezelni, azokat megoldani nem egyszerű dolog, amit csak úgy egyik napról a másikra meg lehet tanulni. Hosszú időt vesz igénybe, de megtanulható. Tessenek gyakorolni!

4. Gyermekek érkezésekor elkezdődhet egy folyamat, mely általában vagy közelebb hozza egymáshoz a házastársakat, vagy eltávolítja őket egymástól. Keressük meg, munkálkodjunk azon, hogy legyen egy olyan idő, mely csak rólunk szól. Rólam és a házastársamról. Ez a MI IDŐNK. Tudjunk beszélgetni, tudjunk együtt lenni. Mert ha ez elmarad, akkor kevés a valószínűsége annak, hogy majd bepótoljuk az évi egy vagy kéthetes szabadsági időszakunkban. Nos erre is rá kell dolgozni, mert ez sem megy magától. Tessék gyakorolni!

Várunk ma este is.