Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplom

Isten hozta honlapunkon!

Kereszthordozás

 

Élt egyszer valamikor régen, a középkorban egy szerzetes, aki igen sokat szenvedett életében. Ő legalább is úgy gondolta, hogy elviselhetetlenül nehéz keresztet kell hordoznia. Így imádkozott esténként: 

– Istenem, könnyíts terhemen, könnyíts szenvedésemen! Nem kérem, hogy kivételezz velem, csak azt, hogy könnyebb elviselhetőbb keresztet kelljen hordoznom. 

Egyik éjszaka aztán azt álmodta, hogy Isten belépett a szobájába, s elvezette egy nagy terembe, ahol különböző méretű keresztek voltak: 

– Tedd le a saját keresztedet az ajtó mellé, és válassz egy másikat, amelyről azt gondolod, hogy könnyebben hordozod – mondta neki. 

A szerzetes letette saját keresztjét, és elkezdett válogatni a többi közt. Mindegyiket a vállára vette, majd lépett vele néhányat. Próbálgatta, viselhetőbb-e, mint az eddigi. De egyik sem tetszett neki, mert vagy nehezebb volt, mint az övé, vagy törte a vállát, vagy valami más kifogást talált ellene. Már-már úgy látszott, hogy nem lesz számára alkalmas kereszt. S akkor meglátott egyet az ajtó mellett, próbálgatta azt is, miközben csodálkozva megjegyezte: 

– Hogyhogy eddig nem vettem észre? Pedig ez könnyebb, mint a többi, s jobb a fogása is. Ezt választom. Isten mosolyogva válaszolt: 

– Látod, ez az a kereszt, amelyet eddig viseltél. 

A szerzetes ekkor felébredt. Megértette az álom tanítását.

(középkori legenda nyomán)